Home Nieuws Weerlicht 2022

Actueel

Weerlicht 2022

Op verschillende plekken in de sfeervolle binnenstad van Deventer zijn er van 3 t/m 6 november tussen 18:00 en 22:00 uur projecties en installaties te zien van kunstenaars, filmakers en animatoren uit het oosten van het land! Laat je meezweven door het heelal, dompel jezelf onder in een meditatieve video-installatie, bekijk de transformatie van mens naar slak en zie de worsteling met de onzekerheid over je lichaam. 

Intiem, spannend en verrassend; een lichtroute van animaties, installaties, performances en videoprojecties door de Deventer binnenstad. De deelnemende makers bestaan uit:

Sophie Kaars Sijpesteijn – De Rode Kast

Sophia Kaars Sijpesteijn is een animator met een achtergrond in muziek, kunst en design. Ze woont momenteel in Deventer maar heeft ook in Nigeria, Colombia, Venezuela en Engeland gewoond. De invloeden van die culturen en talen zijn terug te vinden in haar werk. Sophie Kaars Sijpesteijn legt in haar korte animatiefilms verbanden  tussen actualiteit en (kunst)geschiedenis.

Overgangen zijn belangrijk in het werk van Sophie; Van het moeiteloze overschakelen van het ene onderwerp naar het andere of meer technisch van het ene filmshot naar het andere. ‘De Rode Kast’ is een geanimeerd portret van Nederland gezien door de ogen van iemand die er niet is opgegroeid, maar het leerde kennen van de verhalen die zij erover hoorde.

Mensstraat 1
Om de hoek bij de Irish Elk

Teodora Ionescu – MOMENTUM

Teodora Ionescu werd in Roemenië opgeleid als beeldend kunstenaar en theatermaker. Tegenwoordig woont zij in Deventer en naast haar beeldend werk realiseert zij ook projecties, interactieve installaties, objecten en voert performances uit. 

In haar werk ‘MOMENTUM’ brengt ze de koers naar verandering op een meditatieve, reflecterende manier – visueel en auditief – in beeld; ‘Zijn we in staat om – zonder afgeleid te worden door prikkels – ruimte en tijd aan onszelf te gunnen om vredig de nieuwe veranderingen te kunnen accepteren en omarmen?’

Neem plaats op de kubus in de ruimte. Het letterlijk rust nemen op de kubus is het moment waarop de installatie geactiveerd wordt. Hoe langer je blijft, hoe meer veranderingen je ervaart!

De drie haringen (informatiepunt)
Aan de Brink, achter de Waag

Kim Habers

Kim Habers maakt tekeningen. Vanuit het tekenen ontstaan werken op papier, reliëfs, sculpturen, installaties, environments en film en video.
Het liefst tart ze de zwaartekracht door de lijn te bevrijden van het papier, en het papier van de wand. Complexe, bijna krioelende lijnpatronen suggereren eindeloze gedachtestromen, architectuur, technische tekeningen, machineconstructies, inwendige structuren, organische systemen, stedelijke patronen, biologische celstructuren of een groeisel. In deze ruimtelijke structuren kan je als kijker eindeloos ronddwalen

Brink 21
om de hoek naast café de Hip

Tessa Langeveld – The House That I Built

Tessa Langeveld is in 2020 afgestudeerd aan de AKI in Enschede. Zij werkt voornamelijk met computer gerenderde animaties, waaruit ruimtelijke installaties ontstaan en een overlap tussen de fysieke en digitale wereld plaatsvindt

In de video-installatie ‘The House That I Built’ toont zij de wereld van een onzichtbaar meisje dat communiceert via objecten in een miniatuurhuis. De titel is ontleend aan het cumulatieve rijmpje ‘The House That Jack Built’. Het meisje in het huis stelt zich een volwassen versie van zichzelf voor, (nog) niet wetende dat de volwassen Tessa de video die je gaat zien, aan het maken is. Hiermee speelt Langeveld met het concept van simulacra, het Zelf en de subjectieve waarneming.

Walstraat 45,
steeg bij Roemar Koffiebranderij

Lotte Manders – Onze buiken kruipen over elkaar

Lotte Manders is filmmaker en animator. In haar werk onderzoekt ze hoe het zou zijn om een ander te zijn dan jezelf. Ze daagt onze vooroordelen over  niet-mensen uit, door verschillende aspecten van de ‘ander’ te belichamen en onderzoeken.

In dit werk ‘Onze buiken kruipen over elkaar’ onderzoekt ze hoe het eruit zou zien als een mens zou transformeren in een slak.

De slak is een dier waar Lotte Manders naar opkijkt. Ze bewondert de slak om diens flexibiliteit, genderloosheid en het eindeloos groeiende spiraalvormige slakkenhuis. Dit is waarom ze verlangt naar een staat van transformatie van mens naar slak. Ze wordt zich bewust van haar menselijkheid en de grenzen daarvan terwijl ze geïnspireerd blijft door de bewegingen en het huisje van de slak.

Broederenstraat 3

Bastian Benjamin –  Glistening

Producer en allround creatieveling Bastiaan van Vuuren (Bastian Benjamin) heeft in samenwerking met filmmaker Youk Brussel en danseres Rosalie van Wamel een video gecreëerd waarin muziek en dans centraal staan. Bastiaans video’s ontstaan rondom zijn muzikale werken. Een eerder uitgebrachte clip is bijvoorbeeld ‘Concrete’; een museum waarin de standbeelden tot leven komen.

Het idee voor ‘Glistening’ was om een video te creëren die sterk is in zijn eenvoud en waarin elk detail van belang is. “Een nieuwe dag breekt aan, en de wereld om ons heen biedt niet meer dezelfde stabiliteit als voorheen. Daarbuiten, diep onder water ligt onze potentie.”

Locatie nog niet bekend

Ischa den Blanken – Voyager

Ischa den Blanken is maker, schrijver, spreker en filosoof. In zijn werk put hij uit de kracht van taal om ons denken te activeren, maar loopt hij ook regelmatig tegen haar grens aan. Daarom maakt hij structureel gebruik van muziek; bij uitstek de kunstvorm die voorbij het cognitieve aspect van de taal direct aanspraak maakt op het gevoel.

In 1990 maakt ruimtesonde Voyager 1 op recordafstand van de aarde de foto die later bekend zal komen te staan als ‘The Pale Blue Dot’. Op die foto is de aarde te zien als een minuscuul bleek stipje in een verder overweldigend zwart. Ischa den Blanken onderzoekt zijn verhouding tot het Grootse. Hij probeert woorden en beelden te geven aan het gevoel van nietigheid, de stuurloosheid waarmee we door zowel het heelal als het leven zweven. ‘Voyager’ verkent de paradoxale verbinding die we kunnen voelen tot het onmetelijke en de troost die we kunnen putten uit metafysische onzekerheid. Ischa wordt hierin ondersteunt door violist en componist Pablo Kleinsmann, de animaties zijn van Mans Weghorst.

Korte Assenstraat 6
achterzijde No. 11

Lisa Reilink – Lustro

Lisa Reilink is afgelopen jaar afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle en is zoals ze het zelf noemt: een fonkelnieuwe professionele animator. Haar afstudeerfilm ‘Lustro’ gaat over onzekerheid: een gevoel dat niet zomaar verdwijnt, maar toch altijd wordt weggestopt. Als je worstelt met onzekerheid hoef je jezelf niet te forceren om van je lichaam te houden. Neem een warm bad, verwen jezelf, en geniet van de dingen die je dankzij je lichaam kan beleven.

Papenstraat 2a,
tegenover New Bangkok

Jeroen Diepenmaat

In zijn beeldende werk laat Jeroen Diepenmaat een grote voorliefde voor geluid zien. Hij zoekt naar overlap van beeld en geluid in tekeningen, installaties en beelden. Daarnaast maakt hij muziek die meestal een conceptuele grondslag heeft.

Er staan zes kistjes met een zonnepaneel opgesteld. Zodra ze licht vangen begin ze te zingen, tikken, suizen. Ze komen tot leven. De lichtsterkte verandert de klank. Voor Weerlicht wordt er gebruik gemaakt van andere lichtbronnen dan de zon, die ze normaal gesproken activeert. Bezoekers kunnen zelf zowel de positie van het licht als de kistjes bepalen en daarmee invloed uitoefenen op de compositie. Jeroen Diepenmaat bouwde deze solar sounders naar een model van de Amerikaanse synthesizerbouwer Peter Blasser.

Binnenplaats,
ingang thv Hofstraat 12, schuin tegenover Carlos

Open Plek

Op deze plek is het educatieproject van Studio Z te zien met animaties van leerlingen van groep 7 van het kindcentrum Rivierenwijk gemaakt onder begeleiding van Esmay Groot Koetrkamp. Daarnaast kun je op deze plek filmpjes zien die door Deventenaren zelf zijn ingezonden.

Grote Overstraat 68,
om de hoek naast café de Waagschaal

Nevenactiviteiten

Roos van Haaften – no. 129 heavy frost

Roos van Haaften werkt met wat zich aandient: van objecten die ze vindt op straat, tot beelden die zij tegenkomt in de krant. Ze haalt bouwafval, glas en spiegels uit hun functie en plaatst ze samen met de gevonden objecten en beelden in een nieuwe omgeving. Aangelicht door theaterlampen projecteert zij deze nieuwe ‘landschappen’ als vluchtige lichtbeelden in de ruimte.

Havenplein 20 – Kunstenlab

Te zien t/m 6 november

Naast de reguliere openingstijden te zien op vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 13.00 tot 20.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Othilia Verdurmen

Othilia Verdurmen toont in Kunsthalte een projectie van een tijdloze oneindige wereld, een innerlijk landschap dat zich niet laat begrenzen. Door het geraamte van een Stonehenge achtige constructie komt vanuit de diepte een lichtgevend en veelkleurig landschap tot leven. Het strekt zich uit over de bodem en de achterwand van de kubus. De film wordt begeleid door het geluid van de zee en in de verte hoor je de sirenen mee met een zachte lokroep van Amor.

Stationsplein  – Kunsthalte
Te zien t/m 9 november

Teodora Ionescu

Van Teodora Ionescu is ook een tentoonstelling van cut-outs van papier te zien bij MIMIK. Het is een poëtische visie op de natuur die een ruimte binnendringt, groeit en zich aanpast en een vervolg op de installatie ‘Er groeien wortels uit mijn muren’ in Kunsthalte

MIMIK – Achter de Muren Vispoort 8 -10
van 4 november tot en met 6 januari

Samenwerking

Dit project is een coproductie van BRUT en Kunstenlab in samenwerking met MIMIK, de Perifeer, Nachtexpo, Burgerweeshuis, Eicas en Studio Z.

Weerlicht is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings – van Breemen en Jeannette Hollaarfonds.

Meer informatie vind je hier