Home Nieuws xillan – crowning gods (single)

Release

xillan – crowning gods (single)

XILLAN brengt eerste single van aankomende EP uit

Op 11 maart 2022 bracht songwriter en artiest XILLAN zijn nieuwe track Crowning Gods uit: een cinematisch verhaal van tegengestelde overtuigingen. De single is het titelnummer van XILLAN’s aankomende debuut-EP ‘Crowning Gods’. 

De uitgesproken en sonisch gewaagde track trekt luisteraars een verhaal in: ‘de teksten zijn erg levendig, dus als mensen naar dit nummer luisteren, wil ik dat ze iets zien. Ik hoop dat ze het verhaal beleven.’ Crowning Gods schreef zichzelf: ‘het leefde al, ik wist wat ik wilde zeggen.’ Samen met zijn voormalige bandleden van KOWNU bouwde de artiest het nummer op tot een  filmische ervaring, met behulp van synthesizers en drums om zijn geluid te verheffen.

‘Is my prayer a curse to your people’ 

De gedeelde geschiedenis van de wereld is bevlekt door een verlangen om te domineren in religie, politiek en afkomst: ‘de wereld is wild, ik begrijp niet waarom er bij de mens zo’n sterke behoefte is om je superieur te voelen.’ Crowning Gods schetst het beeld van de eeuwen-overkoepelende confrontatie tussen ideologieën uit verschillende werelden die elkaar keer op keer op spiritueel en religieus vlak uitdagen door existentiële vragen op te werpen. De reflectie op ideologie en geloofsovertuiging  is er geen afkeer van: ‘Geloof is mooi als het niet betekent dat een ander fout is, als het de ander niet tot een tegenstander maakt.’ 

KOWNU

Crowning Gods is tot stand gekomen in de tijd dat XILLAN leadzanger was van de voormalige-band KOWNU. Bestaande uit Xillan Macrooy, Maurits Nijhuis, Pascal Voorbraak en Wannes Notenbaert: KOWNU zocht naar de randen van genres, levend in een eigen creatie van organische en futuristische invloeden. In 2021 besloot de band uit elkaar te gaan. 

Vanaf 2022 creëert en released XILLAN als soloartiest: ‘Ik heb een band opgericht. Ik heb een tweede band opgericht, en nu ben ik hier. Vertrouw op wat je voelt en ga ervoor. Ik denk dat het tijd is.’

Luister Crowning Gods hier.