Home Nieuws Straat- en streektaal versmelten tijdens Wurdspøken Extra!

Actueel

Straat- en streektaal versmelten tijdens Wurdspøken Extra!

Tijdens Wurdspøken brachten twaalf hiphop artiesten en producers uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland gezamenlijk een album uit. Dit album ging over hun verbinding met het Nedersaksische gebied, waar zij in opgroeiden en een deel van identiteit aan ontleenden.

Het project, dat gefinancierd is vanuit de Proeftuin meertaligheid, We the North en Fonds21, richtte zich op het experimenteren met meertaligheid. Het was voor het eerst dat hiphopartiesten vanuit deze regio’s de krachten bundelden.Het album, dat sinds 2022 op spotify staat, werd bekrachtigt met drie muziekvideo’s en een documentaire van Fryslån Doc, die op nationale televisie maar liefst 500.000 keer werd bekeken. De overeenkomsten en verschillen werden gevierd, een inclusief album waarin een melancholische noot de rode draad is. De hardheid van het Nedersaksische gebied is op de tracks terug te horen.

De link met de echte streektaal kon echter nog gemaakt worden en daarom zijn streektaal artiesten Douwe Dijkstra en Leon Moorman en Dina Popma gekoppeld aan drie van de Wurdspøkenartiesten. Helaas heeft Dina het project wegens externe omstandigheden niet kunnen afronden. Tijdens een korte residentie in de studio’s van Lake Woozoo, maakten zij in twee dagen een song met de streektaalartiesten. Ter ondersteuning van de productie werden drie producers uit het Wurdspøkencollectief aan de groepen toegevoegd. Op dag drie performden de artiesten hun song tijdens een live sessies, resulterend in drie spectaculaire live videos!

Bekijk de livesessies:

Zowo X Leon Moorman – “Die Muren” (prod. JpegJoey)  

Arie – “Liwwacity” (prod. Soultitude)

Danytha X Douwe Dijkstra – “Tussenlân” (prod. Qbeast)

Partners van Wurdspøken:

BRUT | Cultuur Oost | Noordstaat | Popfabryk | Stichting Kunst & Cultuur

Artiesten:

Arie, Zowo, Qbeast, JpegJoey, Danytha, Soulitude, Douwe Dijkstra & Leon MoormanProjectleiding: Sjoerd Vriesema @ Lake Woozoo

Credits:

Productie: Sjoerd Vriesema & Ico Balt @ Lake Woozoo
Live audio mix door Marcel Caron @ Lake Woozoo

Visuals door Wendy Eggen

Regie door Leon van Engelen 

Edit door Leon van Engelen 

Gaffer & colourist: Wander Andringa

1st AC: Stanley Quarré

Set assistance:
Catering: Alusein Rosier 

Klik voor meer informatie over Wurdspøken