Home Nieuws Luisterfestival SCHELP

Actueel

Luisterfestival SCHELP

1 juni 2024 is een dag waarop je je oren mag geloven.

SCHELP is een nieuw luisterfestival in Deventer waarin luisterverhalen, hoorspelen en theatrale audioproducties in de etalage worden gezet. De enige regel is: waargebeurde verhalen zijn verboden! In samenwerking met Theater MIMIK en productiehuis BRUT organiseert Ischa den Blanken op 1 juni 2024 een dag in MIMIK waarin bezoekers gezamenlijk kunnen luisteren naar live uitvoeringen van een paar van de beste fictie audioproducties die Nederland rijk is.

Het klassieke hoorspel 

De onmiskenbare opkomst en groeiende populariteit van de podcast heeft de afgelopen jaren tal van nieuwe stemmen, bijzondere verhalen en belangrijke thema’s voor het voetlicht gebracht. Toch ziet schrijver en audiomaker Ischa den Blanken één grote afwezige in het huidige podcast-aanbod: het klassieke hoorspel. De toplijsten van podcastplatforms worden gedomineerd door documentaires en gezellige ‘keukentafelgesprekken’ en daar moet volgens Ischa snel verandering in komen.

“Voor de duidelijkheid: ik kan smullen van een sappig en slim verteld waargebeurd verhaal”, legt Ischa uit, “maar er is iets bevrijdends aan het luisteren naar complete duimzuigerij. Je hoeft er niks mee, niets van te vinden. Je mag je alleen maar verwonderen over de eindeloze verbeeldingskracht van de maker. Ik deal op dagelijkse basis al meer dan genoeg met de echte wereld. Bovendien, wat is nou spannender: een schelp aan je oor zetten en je omgeving gefilterd terughoren, of alle oceanen van de wereld in je handpalm houden? Tijdens SCHELP krijg je alle ruimte om dat laatste te geloven.”

Nederland heeft een rijke hoorspeltraditie en een poel vol dappere audiomakers. Er bestaan filosofische audiocollages, duistere hoorspelen, volwassen sprookjes, thriller opera’s, kinderavonturen, installaties, audiowandelingen en films zonder beeld. SCHELP laat haar bezoekers kennismaken met een paar parels uit dit obscure aanbod. Zo hopen de organisatoren het aantal liefhebbers flink op te krikken en de interesse in het Nederlandse hoorspel te doen herleven.

Tickets

Nieuwsgierige bezoekers kunnen voor € 7,50 een kaartje kopen voor een losse voorstelling. De echte liefhebbers kunnen met een voordelige passe partout voor € 25,- genieten van het gehele hoofdprogramma. Kijk voor alle info, tijden en tickets op www.festivalschelp.nl.

Programma

Op 1 juni is er tussen 13:00u en 23:00u in en om theater MIMIK van alles te beluisteren.

DE STRANDWANDELING | 13:00 & 14:30
Tijdens De Strandwandeling gaat het publiek buiten het theater op expeditie langs vier korte fictie audiowerken, gemaakt door muzikanten, theatermakers en kunstenaars uit Deventer. Jeroen Diepenmaat, Timon Massop, Johanneke Ter Stegen en Maxime Verhagen ontwikkelen speciaal voor SCHELP unieke luisterwerken die gegarandeerd en volledig verzonnen zijn. De verhalen zijn geworteld in de stad en laten de expeditieleden met nieuwe oren hun omgeving luisteren. Opzoek dus, naar de verhalen die zich in het decor van de oude stad zouden kunnen afspelen. Het startpunt is in MIMIK bij de servicebalie.

ROSA ENSEMBLE | LUISTER… DE NACHT (6+) 16:00
Vier muzikanten van het Rosa Ensemble spelen het verhaal van een eigenwijs ventje dat voor het eerst alleen bij zijn opa moet logeren als zijn zusje wordt geboren. Maar opa woont in een koud en donker huis, ver weg op het platteland, waar ’s nachts de griezelige Mintoonoren van zich laten horen… 

BERT HANA | MAANKALF  18:00
Maankalf is een donker sprookje over slechte slapers die verdwalen tussen feit en fictie. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje boven in de heuvels van Zuid-Limburg en is gemaakt door Bert Hana. Speciaal voor festival Schelp zal Maankalf live opgevoerd worden. Met spel van Esther de Koning en Bert Hana.

AUDIOCOLLECTIEF NOX | NAGASAKI 20:00
Nagasaki is een audiofilm, een spoken word opera over liefde in tijden van de atoombom. Op 9 augustus 1945 verwoest de atoombom de Japanse stad. Tienduizenden mensen sterven. Tussen de ruïnes zoekt het jonge meisje Franka haar vriendin. Kan ze haar vinden voor de straling haar fataal wordt?

De creatie van componist/producer Sietse Damen en schrijver/regisseur Luuk Imhann is al bijna 70.000 keer beluisterd. Als audiocollectief NOX maakten ze de podcasthit Na het einde van de wereld en ze werken aan een audiofilm over de bedenker van de kernbom. Met Q&A na afloop van de vertoning om 20:00 uur

URLAND | URLAND DOET REBOOT 22:00
URLAND neemt je mee op een (her)ontdekkingsreis, op zoek naar het begin. Is het echt opnieuw beginnen, als je zelf de optelsom bent van al het voorafgaande?

Reboot, restart, rebirth. Repeat.

Een wedergeboorte van het live hoorspel, versterkt met de nieuwste technologie om de meest immersieve wereld denkbaar te creëren. Meesterverteller Thomas Dudkiewicz en meester sound designer Tomas Loos pogen het verhaal van REBOOT te temmen. Via een immersieve geluidssysteem met binaurale audio betreden ze een onontdekte wereld.

Kijk voor alle info, tijden en prijzen op www.festivalschelp.nl.