Home Nieuws Lotte Pen en Teodora Ionescu resideren in De Ruimte. 

Actueel

Lotte Pen en Teodora Ionescu resideren in De Ruimte. 

Lotte Pen en Teodora Ionescu wisselen muziek en beeldende kunst af tijdens residentie in De Ruimte. 

Als vierde maker gaat Lotte Pen, gecureerd door MIMIK, in residentie bij De Ruimte. Van 7 t/m 13 okt zal Lotte resideren in het officiële pand van De Ruimte aan de Grote Overstraat 56 in Deventer. Op donderdag 13 oktober om 20:00 uur presenteren Lotte en beeldend kunstenaar Teodora Ionescu in hetzelfde pand wat zij tijdens de residentie hebben gemaakt. 

Lotte Pen en Teodora Ionescu

Lotte Pen is saxofonist, componist en maker. Deze drie takken wil zij graag verdiepen en delen met Deventenaren tijdens haar residentie: “Ik zal tijdens mijn residentie ten eerste werken aan een kerst EP waarbij ik het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach als inspiratiebron gebruik. Als componist zie je me aan het werk in de geïmproviseerde studio met dit materiaal. Ik zoek al schrijvend en producerend achter de laptop en door het opnemen van analoge instrumenten een combinatie van organische en elektronische klanken die een nieuwe klankwereld vormen. Ten tweede wil ik mij in deze week richten op het delen van mijn werk als maker. Ik zal de Muziekwandeling Pelgrim aanbieden. De wandeling start vanaf de residentie en zal een klein uur door Deventer en de uiterwaarde plaatsvinden. Het publiek kan een mp3 speler en een koptelefoon huren en krijgen een pelgrimspaspoort en een kaart mee met de wandeling en ik zal ze persoonlijk een toelichting geven op de ervaring en het maakproces als daar behoefte aan is.”

Hiernaast gaat Lotte Pen in samenwerking met beeldend kunstenares Teodora Ionescu onderzoek doen voor een nieuw project. Het werk van de uit Roemenië afkomstige Teodora is emotioneel en innemend en vraagt in veel werken om fysieke participatie. Samen met Lotte maakt zij een gezamenlijk werk, waarbij de rol van de muziek en de rol van de beeldende kunst zich afwisselen. Ze houden zich veel bezig met de rol van identiteit en worteling. Wat is het belang van worteling en ben je in staat daar los van te staan? Kun je je verbinden met personen van andere roots en wat is er nodig om elkaar te verstaan? Kun je over je eigen identiteit heen stappen om de ander te zien en wat is daarvoor nodig? 

De Ruimte

Van augustus t/m november 2022 vindt De Ruimte plaats voor cultuurmakers van verschillende culturele disciplines uit Deventer en omgeving. Tijdens de residentie op een zichtbare plek in de binnenstad van Deventer komt de maker tot nieuw werk dat zij/hen/hij zichtbaar maakt voor het publiek. De deuren staan de gehele residentie open wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de verbinding met publiek én voorbijgangers. Elke residentie-periode wordt (onder voorbehoud) afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk.

De residenties worden gecureerd door de verschillende cultuurorganisaties uit Deventer. Zij dragen zorg voor de keuze van een maker, zijn betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van de residentie en dragen bij aan de zichtbaarheid ervan. Project De Ruimte wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer in samenwerking met Kunstenlab, Evenementenbureau dEVENTer, productiehuis BRUT en de deelnemende cultuurorganisaties.