Home Nieuws Janne Eraker laat zien wat tapdans nog meer kan zijn en presenteert ‘Sikte på 10’.

Release

Janne Eraker laat zien wat tapdans nog meer kan zijn en presenteert ‘Sikte på 10’.

Vandaag, 4 augustus, brengt Janne Eraker samen met Øy haar nieuwe single ‘Sikte på 10’ uit: een vernieuwende mix van tapdans en elektronische muziek die je niet wilt missen. Vergeet alles wat je dacht te weten over tapdansen en ontdek de grensverleggende wereld van tapdanseres Janne Eraker en haar aankomende album ‘Movements for Listening’. Laat je meevoeren op een reis vol experimentele muziek, rollende grooves en filmische soundscapes. Word deel van deze realiteit en ontdek wat tapdans nog meer kan zijn of ontdek het 26 augustus tijdens Janne Eraker haar voorstelling voor de IJsselbiënnale in Deventer, Nederland. 

Sikte på 10 

Met Sikte på 10, geproduceerd in samenwerking met elektronische artiest Kristoffer Lislegaard wie samen met Janne het duo Øy vormt, creëren Janne en Kristoffer unieke muziek door tapdans en elektronica te combineren. Tijdens improvisatiesessies gebruikt Janne tapdansen op houten planken met contactmicrofoons, waarbij Kristoffer haar geluid manipuleert en effecten toevoegt. Ze verkennen verschillende geluiden, van elektronische klanken tot drumgeluiden. De samenwerking creëert een magische, virtuele wereld waarin Janne haar tapdans omzet in muziek. 

Daarnaast komt het duo speciaal voor de IJsselbiënnale op 26 augustus uit Noorwegen naar de voormalige Senzora fabriek in Deventer om het publiek mee te nemen in een geluidswereld waarin je je eigen beelden kunt dromen. Tickets vind je hier

BRUT heeft samen met Esc.rec. gewerkt aan de release van Sikte på 10.

Movements for Listening

‘Movements for Listening’ is een grensverleggend album waarin Janne Eraker en getalenteerde medemuzikanten tapdans als percussie gebruiken in diverse muziekstijlen. Het resultaat is een unieke en avontuurlijke mix van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, waarbij de lijn tussen dans en muziek vervaagt. Met verschillende materialen, ondergronden en schoenen creëert Eraker veelzijdige en fascinerende geluiden. “Ik stel voor dat je met een open geest naar tapdans kijkt en luistert. Vergelijk het niet met oude ideeën die je hebt over deze dansvorm en maak kennis met de visuele en sonische expressie van tapdans.” Aldus Janne Eraker. 

Het langverwachte vinyl dubbelalbum wordt gepresenteerd tijdens een release concert op 3 november in het oude Munch-museum van Oslo. Het album wordt uitgebracht onder het in Nederlandse gevestigde label Esc.rec. Pre-order het album hier

Janne Eraker

Janne Eraker is een tapdanseres uit Oslo. Haar werk varieert van geïmproviseerde concerten tot gechoreografeerde dansstukken, in samenwerking met een breed scala aan artiesten. In 2022 bracht haar trio ‘One Small Step’ hun eerste album ‘Gol Variations’ uit met lovende kritieken. Eraker is de eerste tapdanser die wordt erkend als muzikant in het Norwegian Jazz Forum, en de enige tapdanser in Noorwegen die fulltime werkt als tapdanser en artiest. Naast haar eigen projecten danst ze in het Leipzig-gebaseerde Sebastian Weber Dance Company, met tapdansers uit heel Europa.