Home Nieuws Een kwartier tussen hemel en aarde met LAVALU en fusus’ EP ‘Hymne’ 

Release

Een kwartier tussen hemel en aarde met LAVALU en fusus’ EP ‘Hymne’ 

Vrijdag, 16 februari, brengen pianist-zangeres LAVALU en elektronisch duo fusus de EP ‘Hymne’ uit. Een spanningsboog van geheimzinnig intro naar energiek hoogtepunt, eindigend in een kwetsbaar slot. De drie nummers op de EP vormen een verhaal van een kwartier waarin je kan ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. En, al is het voor even, te zweven tussen hemel en aarde.

Een perfecte chemie

De songs Milk en Swaying zijn nieuwe creaties van bestaande werken van LAVALU. Het eerste stuk Cherubim is een gloednieuw eerbetoon van fusus aan één van de indrukwekkende hymnes van bekend klassiek componist Tchaikovsky. Het is een verwijzing naar de klassieke roots van zowel LAVALU als fusus. De akoestische piano en zang van LAVALU complementeert fusus met hun elektronische en ritmische stijl, alsof de acts als twee puzzelstukken in elkaar vallen. Zo ontstaat er een volledig nieuwe rijkdom rondom de nummers. “We houden ervan om allerlei instrumenten, geluiden en invloeden te vermengen. LAVALU dringt op een hele mystieke manier bij je naar binnen met haar stem en verhaal. Dat intrigeerde ons enorm en het bleek verrassend goed samen te werken met onze elektronische sounds”, aldus fusus. 

LAVALU beschreef de dag dat de EP werd opgenomen als iets ongrijpbaars: “We hebben bewust live opgenomen, omdat we gebruik maken van synths, drumcomputers en loops: daar wilden we iets organisch tegenover zetten. Die dag in de studio heb ik echt het gevoel gehad: ik ben één uur binnen geweest. Maar toen ik wegreed, bleek er zeven uur voorbij! Dat noem ik flow state. Opgaan in iets waardoor de tijd niet meer bestaat. Als je nu als luisteraar dit kwartiertje binnengaat, dan zul je dat ook voelen en iets van die flow state meekrijgen. Daar wil ik mensen ook toe uitnodigen.”   

Ontstaan

De chemie tussen LAVALU en fusus ontstond op uitnodiging van productiehuis BRUT. Zij daagde beide acts uit om voor het Maaiveld Festival Apeldoorn in 2023 samen in korte tijd een live show te componeren. “Eigenlijk een soort gearrangeerd huwelijk,’’ lacht LAVALU, “maar één die werkt.” Het was eenmalig bedoeld, maar de klik tussen de acts leidde tot meer. Zo speelden ze samen meerdere concerten tijdens de IJsselbiënnale en betreden binnenkort opnieuw het podium. De lovende reacties van bezoekers inspireerden fusus en LAVALU om de samenwerking vast te leggen: “Na afloop van de shows kwamen allerlei mensen naar ons toe met de vraag waar de merchandise tafel stond. Maar die was er niet, want onze muziek bestond alleen live. Dat was de zet die we nodig hadden om de studio in te duiken,” vertelt LAVALU. 

De release van de EP die op 16 februari uitkomt vieren de acts in hun beider thuissteden. Op 24 februari spelen zij op Kelderfest in Deventer en op 24 maart staan ze in Luxor Live Arnhem. 

LAVALU en fusus

LAVALU is componist-songwriter, pianist en zangeres met een dubbele achtergrond in klassiek en pop. LAVALU’s muziek is gevuld met gelaagde composities, diepe betekenisvolle teksten en popsongs die zijn geladen met een zinderende sfeer. Zij is in de afgelopen twee decennia te horen geweest in zalen van Paradiso tot Het Concertgebouw en haar songs speelde ze al i.s.m. Phion Orkest, De Nationale Opera, Het Pauperparadijs (waar ze in 2019 genomineerd was voor een Musical Award voor Beste Muziek) e.v.a.

Multi-instrumentalisten en producers fusus (Ruben Maathuis en Koen Vosmeijer) versmelten hun roots in klassiek slagwerk met elektronische muziek. Met een imposante verzameling drumsets, marimba, piano’s, synthesizers en effecten bouwen ze een filmisch geluid, met invloeden uit house, techno, ambient, jazz en klassiek. Met hun vernieuwende live concept ‘IN U NI’ tourde fusus al langs podia als Paradiso Amsterdam en STRP festival. Eerder wonnen ze de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland.