Home Nieuws De Ruimte: nieuw kunstresidentie-project in Deventer

Actueel

De Ruimte: nieuw kunstresidentie-project in Deventer

Kunstresidentie-project De Ruimte gaat deze week van start in Deventer! Van eind augustus t/m eind november 2022 vindt De Ruimte plaats voor cultuurmakers uit Deventer en omgeving. Makers van verschillende culturele disciplines hebben de mogelijkheid om ongeveer een week lang op een zichtbare plek in de binnenstad van Deventer te resideren: werken en verblijven. Tijdens de residentie komt de maker tot nieuw werk dat zij/hen/hij zichtbaar maakt voor het publiek. De deuren staan de gehele residentie open wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de verbinding met publiek én voorbijgangers. Elke residentie-periode wordt (onder voorbehoud) afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk.

Ruimte om te maken

De Ruimte is ingericht om makers na de corona-crisis te ondersteunen en zichtbaar te maken voor de wereld. Door middel van een estafette van residenties dragen we bij aan de heropening van de cultuursector, het weerbaar maken van haar makers en het (opnieuw) verleiden van haar bezoekers. Centraal tijdens dit project staat de gedachte ‘Ruimte om te maken’. Dit komt direct voort uit de wetenschap dat, door lockdowns, gebrek aan inkomen etc., het haast letterlijk aan ruimte ontbrak om te kunnen maken en creëren. De ruimte om te maken slaat tevens op de ruimte waarin de maker zich begeeft; in een winkelpand, aan een plein, in de buurt van een park, omgeven door Deventenaren, publiek en toeristen. De Ruimte gaat ook om financiële ruimte; de makers krijgen op een eerlijke wijze betaald voor deze residentie, wat ook buiten deze residentie-week om bijdraagt aan een gezonde beroepspraktijk. We vinden het daarbij belangrijk dat de maker zoveel mogelijk vrijheid en autonomie krijgt gedurende de residenties om qua inhoud en vorm te kunnen maken en creëren naar eigen inzicht.

“Het maakt mij ontzettend blij dat we met dit project culturele makers uit onze stad een plek kunnen geven. Een ruimte waar ze in contact kunnen komen met voorbijgangers en zo buiten hun bekende omgeving tot nieuw werk kunnen komen.” – Stephanie Habicht, projectleider De Ruimte.

De eerste residentie

De Ruimte gaat in de Bergkerk van start met Bart Koldewee (van 23 aug tot en met 4 sep), de eerste maker, gecureerd door Kunstenlab. Vanaf dinsdag 30 aug t/m 4 sep is Bart vooral te zien in de Bergkerk. Op 4 september vindt de opening van het project om 13:00 uur plaats samen met een eindpresentatie van Bart Koldewee en muzikant Etsuko. De toegang is gratis en vrij toegankelijk. 

Het werk van Bart Koldewee bestaat uit schilderijen en muurschilderingen waarin de focus ligt op compositie, orde en evenwicht. Door voortdurend op zoek te zijn naar nieuwe vormen en variaties ontstaat er een eindeloos spectrum aan mogelijkheden. Voor De Ruimte gaat Bart Koldewee een nieuw groot werk op locatie maken dat tussen een object, een muurschildering en een groot schilderij in zit wat specifiek voor De Ruimte is gemaakt. ETSUKO (Ruben Cronie, 1992) is een producer uit Amsterdam met roots in Deventer. Hij maakt elektronica met zachte, hypnotiserende beats en dromerige melodieën. Tijdens dit event geeft hij een live performance met analoge synthesizers.

De residenties worden gecureerd door de verschillende cultuurorganisaties uit Deventer. Zij dragen zorg voor de keuze van een maker, zijn betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van de residentie en dragen bij aan de zichtbaarheid ervan. Project de Ruimte wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer in samenwerking met Kunstenlab, Evenementenbureau dEVENTer, productiehuis BRUT en de deelnemende cultuurorganisaties.