Home Nieuws De Perifeer en BRUT werken samen aan een brug tussen popmuziek en experiment. 

Actueel

De Perifeer en BRUT werken samen aan een brug tussen popmuziek en experiment. 

De Perifeer en productiehuis BRUT gaan samenwerken aan producties en het cureren van programma’s. Met deze samenwerking slaan BRUT en De Perifeer een brug tussen popmuziek en experiment en wordt er onderzocht hoe de mechanismen van popmuziek bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om niche muziek en performances aan een breder publiek tentoon te stellen of popartiesten meer te laten experimenteren. Voorbeelden van de samenwerking zijn producties als De Shuffle en The Diamond Exchange en de samenwerking aan de single release van grensverleggende tapdanseres Janne Eraker en de show die hieruit voortvloeit in de bovenzaal van BRUT op 20 oktober 2023. 

The Diamond Exchange & De Shuffle

De producties die BRUT en De Perifeer als eerst nieuw leven inblazen zijn The Diamond Exchange & De Shuffle. Met The Diamond Exchange krijgen muzikanten, muziekliefhebbers en fans live een inkijkje in de inspiratiebronnen van verschillende artiesten. Hieruit blijkt dat inspiratie uit onverwachte hoeken komt: zo bleek dat geluidskunstenaar Frans de Waard zijn inspiratie uit Abba haalde en dat de inspiratie van mainstream artiesten vaak niet uit de mainstream komt, maar uit experiment, cult of obscuriteit. Na een eerdere editie met Sticks vertelde Bertolf het volgende: “Bijzonder tof concept. Hele mooie platen gehoord van Sticks vanavond. Verdient absoluut een vervolg.”

De Shuffle biedt een concept van strak afgebakende dj-sets van twintig minuten met een ‘neutraliserende’ break in de vorm van een schuifelnummer, dit biedt de mogelijkheid voor gevestigde dj-namen om iets totaal anders te doen. Ook artiesten die normaal gesproken niet als DJ optreden kunnen hier het muzikale ei kwijt dat ze niet in een reguliere show kunnen verpakken.

De brug tussen pop en experiment 

Productiehuis BRUT richt zich als ontwikkelinstelling op de ontwikkeling van professionele makers in de (pop)muziek en De Perifeer is een platform voor muziek, kunst, performance en experiment. De organisaties vinden elkaar in de zoektocht naar waar de werelden van pop- en experimentele muziek samenkomen, vanuit het idee dat deze elkaar kunnen versterken. Door projecten en programma’s te cureren die plaatsvinden op dit snijvlak, hopen De Perifeer en BRUT hier tussen een brug te slaan.

“Zowel in de muziekindustrie als bij artiesten is er wat ons betreft nog veel meer ruimte voor uitwisseling tussen de werelden van mainstream/popmuziek en niche/experimentele muziek. Werelden die ieder hun eigen set ongeschreven regels kennen en deels andere talen spreken. We denken dat dit gezamenlijke onderzoek waardevolle inzichten kan opleveren, er nog veel te leren valt van elkaar en de uitwisseling kan leiden tot interessante nieuwe artistieke output.” – Harco Rutgers (De Perifeer) en Dennis Platvoet (BRUT). 

Janne Eraker Ensemble en RAQQA bij BRUT

Zaterdag 20 oktober vindt de eerstvolgende uiting van de samenwerking plaats in de vorm van een liveshow van Janne Eraker Ensemble en RAQQA in de bovenzaal van BRUT. Twee uitzonderlijke concerten van artiesten die hun gloednieuwe uitgaven op het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. presenteren: het Noorse Janne Eraker Ensemble (Janne Eraker & Ivar Grydeland) en het Franse duo RAQQA (Nicolas Zentz & Nino Baleyte). Meer informatie over dit programma en tickets vind je via https://perifeer.org/agenda/janne-eraker-ensemble-raqqa/