Home Nieuws BRUT en Fonds ZOZ organiseren avond over de kloof tussen makers en publiek.

Actueel

Avond over de kloof tussen makers en publiek

Productiehuis BRUT en Fonds ZOZ organiseren op 5 juni in Deventer een panelgesprek over de kloof tussen maker en publiek. Tijdens het panel gaan verschillende sprekers die in hun werk te maken hebben met dit onderwerp in gesprek met moderator Dennis Platvoet, zakelijk en artistiek coördinator BRUT en is er een Q&A met het publiek. De avond is gratis toegankelijk, aanmelden kan via de website van Fonds ZOZ.

Panelgesprek en Q&A

Hoe voorkom je als maker het preken voor een eigen parochie? En hoe stap je uit je eigen echokamer? Veel makers willen hun werk tonen aan een gevarieerd publiek, maar dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk. Want hoe bereik je een ander publiek dan de “usual suspects” en hoe ga je om met hun reacties?

Hierover gaan we op woensdag 5 juni vanaf 19:30 uur over in discussie met sprekers Jan-Willem Klink (supporters coördinator Go Ahead Eagles), Wout Kemkens (muzikant De Niemanders en schreef met o.a. gevangenen, daklozen en vluchtelingen), Willeke Asselbergs (campagnestrateeg, conceptueel vormgever en backstage manager van Gaycafé de Kast, Zwarte Cross) en Joeri Bleumer (filmmaker). 

Na het panel is er een Q&A waar het publiek zelf in gesprek kan gaan met de sprekers en sluiten we de avond af met een borrel waar medewerkers van Fonds ZOZ aanwezig zijn die toelichting geven op aanvraag mogelijkheden bij het fonds voor makers. 

Over de sprekers

Jan-Willem Klink

Jan-Willem Klink is supporterscoördinator (SLO) van voetbalclub Go Ahead Eagles, volksclub met uniek stadion midden in de stad Deventer. Hij probeert de verbindende en dynamische schakel te zijn tussen supporters en club. Hij helpt daar waar nodig is, op individueel vlak of een groep supporters. Door telkens tussen de supporters te staan probeert hij te bouwen vanuit draagvlak van die belangrijke 12de man, de supporter! 

Willeke Asselbergs

Willeke Asselbergs (29) is campagnestrateeg en conceptueel vormgever. Als strateeg bij BKB ontwikkelt ze campagnes die gericht zijn op maatschappelijke verandering. Zoals het toegankelijker maken van Nederland voor mensen met een beperking, de biodiversiteitscrisis aankaarten, stemgedrag beïnvloeden en grensoverschrijdend gedrag tegengaan in de muzieksector. Via haar eigen onderneming ‘iets leuks’ ontwierp ze onder andere een campagne rondom Pride Amsterdam en een pedagogisch spel voor jongeren over wensen en grenzen. Eerder werkte ze bij Heineken als designer en was ze stagemanager bij Gaycafé de Kast op Zwarte Cross. 

Joeri Bleumer

Filmmaker Joeri Bleumer richt zich op authentieke verhalen van echte mensen. Hij studeerde in 2005 af aan de Nederlandse Filmacademie, maakt eigen films en werkt in opdracht voor organisaties binnen het sociale domein. Joeri hecht een grote waarde aan spontaniteit en gaat daardoor vaak improviserend te werk. Op een zorgvuldige manier bouwt hij aan relaties met mensen die het onderwerp zijn van zijn documentaires. Fonds ZOZ ondersteunde hem voor zijn korte film GRIP, over verschillende jongeren uit Almere die onderdeel zijn van jongerenorganisatie Digg’Out. Deze ‘dwarsliggers’ vinden moeilijk aansluiting bij de maatschappij en ervaren daardoor problemen. In een experimentele portretreeks geeft Joeri een inkijk in hun leven, tegen de achtergrond van de ogenschijnlijk maakbare stad. De film bereikt veel soorten publiek, zo ging de docu in première op het Nederlands Film Festival (Gouden Kalf competitie) en wordt hij regelmatig vertoond aan sociaal werkers in opleiding en jongerenwerkorganisaties. Via de film wordt het publiek uitgenodigd om zich te verplaatsen in de problematiek en een discussie te starten over ondersteuning en behandeling van deze jongeren. 

Wout Kemkens

Wout Kemkens werkte in het verleden als marketeer en conceptontwikkelaar voor o.a. De Zwarte Cross, componeerde voor- en speelde mee in stukken van Orkater en is bekend om zijn explosieve en vuige gitaarspel in bands als Donnerwetter en Iron Jinn. Daarnaast is Wout een van de drijvende krachten achter ‘De Niemanders’. Als songschrijver bezocht hij samen met Rocco Ostermann gevangenissen op zoek naar bijzondere verhalen, muzikanten en naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die verkeerde keuzes hebben gemaakt. Samen met – en geïnspireerd door – de gevangenen schreven Rocco en Wout in 2020 een uniek album over de gevangenen en hun levens. Vanaf 2023 werken ze aan De Niemanders deel 2, hiervoor doken ze eerst in de wereld van de daklozen en bezoeken zij nu verschillende AZC’s om samen met vluchtelingen hun verhalen vast te leggen.

Moderator: Dennis Platvoet (Artistiek en Zakelijk Coördinator BRUT)

 

Praktische informatie: 

  • Locatie: Kunstenlab, Havenplein 20, 7411 ME Deventer
  • Datum: 5 juni 
  • Start programma: 20:00 uur / deuren open 19:30 uur 
  • Entree gratis, aanmelden via de link: www.fondszoz.nl/deventer 

Over Fonds ZOZ en BRUT 

Fonds ZOZ zoekt en ondersteunt bijzondere verhalen in de Nederlandse samenleving. Verhalen die raken, schuren, verbinden, de wereld bevragen of je aan het denken zetten. De focus ligt op projecten die gericht zijn op het verminderen van extremisme, polarisatie en radicalisering. Productiehuis en ontwikkelinstelling BRUT werkt samen met makers en netwerk om een nieuwe context te geven aan de maatschappij en leggen de link tussen muziek en andere disciplines, tussen de maker en de sector.