Home Nieuws 2023 met BRUT

Blog

2023 met BRUT

2023 was een jaar gevuld met highlights van nieuwe muziek, ontmoetingen en samenwerkingen met BRUT! We blikken terug op een mooi jaar voor de muziek met releases van onder andere XILLAN en Lena Hessels, te gekke tours en live optredens van de makers waarmee we samenwerken en de producties die we hebben neergezet!

Het jaar van eerste keren 

Het jaar begon voor Lena Hessels met haar eerste nationale tour langs onder andere EKKO Utrecht, Burgerweeshuis Deventer en V11 Rotterdam. Tijdens deze tour bracht Lena haar single ‘heat’ uit, die werd opgevolgd door de releases van singles ‘the car’ en ‘dance!’. Deze releases leidde tot de eerste keer dat ze werd gedraaid op BBC Radio 1 ‘Future Pop’ en haar eerste videoclip voor de single ‘the car’. Bovendien ontving Lena dit jaar landelijke bekendheid in Groot-Brittannië en Nederland, ondersteund door meer dan 40 radiostations. 2024 wordt het jaar waarin Hessels haar positie in de popmuziekwereld verder verstevigd! 

 

Ischa den Blanken bracht in 2023 maar liefst vijf nieuwe audiowerken uit in een periode van vijf maanden. Tussen februari en juni presenteerde hij APORIA: het multidisciplinaire en transmediale project waarin, naast vijf luisterwerken, zeer getalenteerde kunstenaars uit uiteenlopende disciplines zich tot deze audiowerken verhouden. Deze bundel bestaat  naast de luisterwerken ook uit een animatie, dansfilm, graphic novel en live performances rondom de thema’s uit Ischa’s teksten. APORIA bestaat uit Voyager, Dwaalvrees, Kikkervis, Matador en Cogito waarvan Voyager en Kikkervis in het najaar werden geselecteerd voor het Nederlandse Poëziefilm Festival

Voor XILLAN begon het jaar met de ‘OH HAPPY DAY’ tour, hij trad onder andere op bij Bevrijdingsfestival Overijssel, Melkweg Amsterdam en Flint Amersfoort om de release van zijn single ‘OH HAPPY DAY’ te vieren. Naast deze tour en single bracht XILLAN dit jaar nog drie nieuwe singles uit: ‘MY BROTHER’S TONGUE IS A GUN’, ‘SUBURBAN DREAMS’ en ‘THOUGHTS ABOUT YOU (For Lee)’, releases die goed gevierd werden tijdens zijn solo show in Cinetol Amsterdam. Daarnaast is XILLAN dit jaar voor het eerst in residentie bij verschillende theaters, waarover meer in 2024! 

NESS bracht dit jaar zijn debuutalbum ‘NATUURLIJKE SELECTIE’ uit, een verzameling nummers waarin hij zijn ziel blootlegt en de luisteraars meeneemt op zijn persoonlijke reis. Het album is een combinatie van duistere en meeslepende muziek, waarbij NESS en producer Guan hun artistieke visie op indrukwekkende wijze tot uiting brengen. De release van het album werd gevierd in Hedon Zwolle en een tour door heel Nederland als support van Sticks, wat onder andere leidde tot de winst van de Cultuur Talentprijs Zwolle! 

 

Het jaar van samenwerken 

2023 was ook het jaar van samenwerken. Zo heeft het Fonds Podiumkunsten afgelopen maand de Oost-Nederlandse popsector een enorme boost gegeven door een bedrag van €336.000 toe te kennen aan Muziekhub Oost. Dit nieuws kwam na een positieve beoordeling van een aanvraag die door twaalf samenwerkende organisaties uit de Gelderse en Overijsselse popsector is gedaan bij de Muziekhubs regeling van het fonds. Deze organisaties ondertekenden in 2019 al samen het convenant “van Basis tot Booster” waarmee ze zich inzetten voor een optimale uitvoering van talentontwikkeling. Dit convenant was eerder dit jaar ook aanwezig bij Mañana Mañana, waar een groot deel van de line-up bestond uit artiesten die samenwerken met de organisaties uit het convenant. 

Daarnaast gaan De Perifeer en BRUT samenwerken aan producties en het cureren van programma’s. Met deze samenwerking slaan BRUT en De Perifeer een brug tussen popmuziek en experiment en wordt er onderzocht hoe de mechanismen van popmuziek bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om niche muziek en performances aan een breder publiek tentoon te stellen of popartiesten meer te laten experimenteren. Eerder dit jaar werkten we al samen aan de single release van grensverleggende tapdanseres Janne Eraker en binnenkort worden de eerste coproducties aangekondigd!  

Producties met BRUT

Achter de schermen is BRUT betrokken bij de tofste producties en ook dit jaar is hier weer veel moois tot stand gekomen. Een paar bijzondere producties waar BRUT dit jaar bij was betrokken waren The Playground Residence en de IJsselbiënnale. Afgelopen zomer resideerden 20 artiesten, waaronder XILLAN in Berlijn tijdens The Playground Residence. Als partner was BRUT ook aanwezig om onder andere met de artiesten in gesprek te gaan over hun makerschap en nieuwe plannen te maken voor de volgende residenties. Met de IJsselbiënnale hebben we afgelopen zomer negen verschillende optredens neergezet langs de IJssel met makers als fusus, LAVALU, Miriam Moczko, Øy en meer! 

2023 begon ook met de aankondigingen van Nieuwe Electronische Waar 17 en de selectie van De Nieuwe Notie’23. De leden uit deze selecties hebben ontzettend veel gedaan dit jaar, zo werden er songcamps en panels georganiseerd en waren er live-optredens bij o.a. Valkhof Festival, Booster Festival, Kattegat Zwolle en meer. Daarnaast bracht NEW ook dit jaar weer een compilatiealbum uit van de selectie en is DNN momenteel bezig met het werven van de selectie voor 2024!  

Ook dit jaar vonden Booster Festival, Met Andere Woorden, Weerlicht, de Popronde en de Catch plaats! Bij het Booster Festival werd BRUT dit jaar goed vertegenwoordigd door fusus, Lena Hessels en XILLAN die geweldige live-sets neer hebben gezet. Daarnaast was er ook een speciale editie van de Catch in zwolle; de hanzecatch en vonden er bijzondere Kunstresidenties plaats in verzorgingstehuizen met Jeannette Knigge en Michael Rhebergen die hier een week lang resideerden. 

Met BRUT hebben we natuurlijk nog veel meer gedaan: we hosten panels met Sterrenstof, ontmoetten nieuwe makers in onze Bubbel, organiseerden de Boekencast en vierde de lancering van SONAR. Daarnaast sluiten we dit jaar, zoals gewoonlijk weer af met Vers & Vuig! Dit alles konden we niet alleen doen, iedere partner, programmeur, maker, producent of luisteraar: bedankt voor een prachtig 2023 en we zien je graag weer in 2024 waar we nog veel meer tofs gaan doen met BRUT! 

Wil je op de hoogte blijven over alles wat we met BRUT gaan doen in 2024? Zoals Kelderfest ’24 of de nieuwe selecties van NEW en DNN? Schrijf je dan in voor onze BRUTbrief!