Home Nieuws 2022 met BRUT

Blog

2022 met BRUT

2022 was een jaar vol highlights, nieuwe muziek, nieuwe uitdagingen en BRUT! De start van een nieuw hoofdstuk hebben we gevierd met liveshows, nieuwe ontmoetingen, festivals en een hoop nieuwe releases. We blikken terug op een mooi jaar voor de muziek met releases als ‘LINK’ en ‘Crowning Gods’, te gekke live-optredens van de makers waarmee we samenwerken en de producties die we hebben neergezet! 

Het jaar van de debuten

Het jaar begon goed met in januari de release van Lena Hessels’ single ‘crown’. Dit was de tweede release in aanloop van haar debuut EP ‘if not now’. Sinds deze release heeft Lena niet stil gezeten: een maand later was ze live te zien bij 3voor12 radio waar ze tracks van haar debuut EP speelde, trad ze op bij o.a. Grasnapolsky, Paradiso en Cinetol, is er een live video opgenomen in samenwerking met Tivoli en zijn er maar liefst 13 tracks in de vorm van 3 EP’s uitgebracht. Dit is afgelopen maand gevierd met de release van een LP vinyl met de volledige EP ‘if not now, then when will it be, all i ever wanted’ en de nieuwe track ‘pop!!’ 

2022 was ook het jaar voor XILLAN’s debuut als solo artiest. Dit begon in maart toen XILLAN zijn eerste single ‘Crowning Gods’ uitbracht. De sonische track trekt luisteraars een verhaal in wat je live kan meemaken tijdens XILLAN’s optreden bij Giel op NPO Radio 2 waar hij optrad met een akoestische versie van de single en een cover van Billie Eilish’ ‘Everything I Wanted’. In mei bracht XILLAN zijn debuut EP ‘Crowning Gods’ uit met vier genre-overschrijdende nummers. De EP werd gevierd tijdens een releaseshow in Cinetol Amsterdam en optredens door heel Nederland. XILLAN was bijvoorbeeld te zien bij het Maaiveld festival, NPO Radio 5 en CityTalks Amsterdam. 

Voor MINKA was het een jaar vol optredens met als hoogtepunt de release van het debuutalbum ‘LINK’ met tracks als ‘Dagmerrie’ en ‘Pak Me Vast’! Deze release is dit jaar goed gevierd met te gekke optredens door heel Nederland en interviews bij onder andere 3FM waar Dagmerrie de titel ‘de minihit’ kreeg en een live optreden bij Radio 1. Daarnaast deed MINKA mee aan de Popronde waar ze door 3voor12 landelijk werd genoemd als een van de sterkste acts van het eindfeest. MINKA maakte ook deel uit van een ontzettend tof festival seizoen. Zo was ze te zien op festivals als Bevrijdingsfestival Zwolle, Oranjepop, Dauwpop en Parkfeest Oosterhout. 

Het afsluiten van trilogieën

fusus sloot dit jaar de trilogie ‘IN U NI’ af met de release van de track ‘Imperil’ en een short film die het artificiële en het natuurlijke verbeeldt. De afsluiting van ‘IN U NI’ werd gevierd met een tour van het door fusus ontwikkelde live-concept door heel Nederland met als hoogtepunt een optreden in de grote zaal van Paradiso Amsterdam wat resulteerde in een prachtige video van het live-concept. fusus werkte ruim een jaar aan dit live-concept met een team van beeldend kunstenaars, lichtkunstenaars en geluidstechnici met de steun van BRUT. Met dit concept was fusus dit jaar ook te zien op plekken als STRP Eindhoven, Grand Theatre Groningen, Patronaat Haarlem. 

Daarnaast sloot LAVALU dit jaar haar drieluik af met de release van het album ‘Earthbound’ met tracks als ‘Oozing’ en ‘Wide Open’! Deze release is gevierd met een tour door Nederland. Deze ging van start tijdens een prachtige première in het Concertgebouw van Amsterdam. Daarna ging ze het hele land door. Met optredens bij onder andere Paradox Tilburg, Nieuwe Kerk Den Haag en Musis Arnhem was het een te gekke tour. LAVALU was ook live te horen bij Dieuwertje Blok’s Podium op Radio 4, bij Jan Douwe Kroeske’s Cultuurbooster op NPO 2 en bij ‘M’ met een cover van ‘Another Love’. 

Conquering Comets en festivals

Met Christian The Comet Conqueror hebben we dit jaar ook weer toffe dingen kunnen doen. Zo gaf Robert Vosmeijer tijdens het Booster festival samen met Stijn Schuurman door middel van een seminar een inkijkje in de totstandkoming van de audiovisuele show. Daarnaast showcasede Robert tijdens Amsterdam Dance Event Christian The Comet Conqueror bij Radio Radio FM.

Brabo-hop duo Frino heeft dit jaar alles gegeven tijdens theaterfestival De Parade. Om de release van de track Dikke Jenny te vieren waren ze in juni tijdens het festival te vinden in Utrecht en in augustus in Amsterdam. Om het jaar goed af te sluiten releasde ze 31 december de debuut EP ‘Ongezouten Noten’ en waren ze 29 december te vinden bij Vers & Vuig in Deventer en 31 december vierde ze de release bij het Alternieuw festival in Amsterdam.

Producties met BRUT

Achter de schermen is BRUT bij veel producties betrokken en ook hier is er dit jaar heel veel moois tot stand gekomen. We blikken terug op een aantal van de tofste producties van het jaar!

Zo vierde we de 16e release van Nieuwe Electronische Waar en de 2022 selectie van De Nieuwe Notie. De leden uit deze selecties hebben ontzettend veel gedaan dit jaar. Zo werden er songcamps en panels georganiseerd en waren er live-optredens bij het Valkhof Festival en de Popronde. Om het jaar met de selectie af te sluiten heeft Nieuwe Electronische Waar een compilatie album uitgebracht van de door de selectie uitgebrachte tracks

Ook hebben we weer een te gekke editie van ‘Kelderfest Ondersteboven’ neergezet op de mooiste locaties van Deventer en de tofste artiesten met in onze bovenzaal de de getalenteerde Lena Hessels en ɒshʌnmɑːre! Daarnaast ging in 2022 ging ook kunstresidentie-project De Ruimte van start. Van eind augustus t/m eind november resideerde een aantal makers van verschillende disciplines in Deventer. Hier kwamen de makers met nieuw werk en werd dit gepresenteerd om het zichtbaar te maken voor het publiek. Met residenties van o.a. Timon Massop, Johanneke Ter Stege en Vera Bon is er veel moois tot stand gekomen. Om hier nog meer moois aan toe te voegen resideerde er ook veel makers in de Bubbel van BRUT en bij STROOM en is er ontzettend veel nieuw werk de wereld in gekomen. 

Op het gebied van kennisdeling hebben we dit jaar twee edities van Sterrenstof neer kunnen zetten. Sterrenstof zet zich in om muzikanten kennis krachtiger te maken, een netwerk te bieden en community evenementen te organiseren. Dit deden we dit jaar bijvoorbeeld met Show Me The Showcase waar je kon leren over het regelen van optredens.

Dit jaar hebben we ook een te gekke productie van Weerlicht neergezet. Met een weekend vol verschillende lichtprojecties, animaties, lichtinstallaties en performances in de binnenstad van Deventer kon je zweven door het heelal, onderdompelen in een meditatieve video-installatie en Voyager, een audiovisueel werk van Ischa Den Blanken, live meemaken. 

Met BRUT hebben we natuurlijk nog veel meer gedaan! Zo was er bijvoorbeeld nog een Summerschool, resideerde Babs bij PW Janssen voor Kunst In Beweging, lanceerde we onze website, vond CATCH plaats, het Met Andere Woorden Festival met o.a. Ischa den Blanken en sluiten we het jaar af met Vers & Vuig in MIMIK. 

Aan iedere programmeur, maker, producent of luisteraar: bedankt voor een prachtig 2022 en we zien je graag weer in 2023!