Home Makers XILLAN

XILLAN

Maker

Songwriter en artiest XILLAN is geboren in Paramaribo, waar de culturele diversiteit even weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud. Als Surinaamse millennial is XILLAN opgegroeid tussen twee werelden. Aan de ene kant de Surinaamse cultuur; een rijke mengelmoes met roots in o.a. Afrika, Indonesië en India, die in Suriname nieuwe culturele vormen aannam. En aan de andere kant de Amerikaanse en Europese muzikale helden. De muziek die uit deze mix voortvloeit maakt XILLAN tot de artiest die hij is. 

TRAJECT

Het traject ontstond uit een samenwerking met de band KOWNU waarvoor XILLAN leadzanger was. Na het uiteenvallen van de band besloot XILLAN zich te richten op een solocarrière. In de samenwerking met BRUT ondergaat XILLAN de zoektocht van wat het betekent om solo artiest te zijn: hoe ziet dit er aan de artistieke kant uit qua songwriting en componeren en wat zijn de gevolgen aan de kant van bedrijfsvoering. Samen werken we eraan om de solocarrière van XILLAN in de schijnwerpers te zetten, onder andere, door middel van het uitbrengen van een debuut EP en het regelen en spelen van meerdere shows.

CROWNING GODS

Op 27 mei 2022 bracht XILLAN zijn debuut EP ‘Crowning Gods’ uit: een verhaal over het transformeren van duisternis naar hoop en vertrouwen. De EP trekt inspiratie uit de roots van XILLAN en transformeert dit in vier genre-overschrijdend tracks. Waar het niet mogelijk is slechts één genre aan de EP te binden, laat elke track een spel zien tussen natuurlijke instrumenten en contrasterende klanken om zo spanning te creëren: ‘Het is geen infusie, de twee staan naast elkaar. Ik wilde de meervoudigheid in de songs horen.’ Goddelijkheid en koninklijkheid zijn ook terugkerende thema’s in de EP. ‘Het is de symboliek en het gewicht dat ze dragen en hun nauwe relatie met macht. Het triggert mij als songwriter. Het zijn mooie dingen om een verhaal op te bouwen.’ Waar Crowning Gods het pad van destructieve kracht in twijfel trekt en samen met Our Time Is Here een zwaarte uitdrukt, is The King Is Dead vervuld van vreugde en self-empowerment: ‘we will overcome.’ Mi Boi sluit de EP af met een hoopvol gebed. Op 10 juni stond XILLAN in Cinetol voor zijn eerste headline show waar hij, onder andere, de EP speelde.

Lees hier meer over de EP ‘Crowning Gods’.